perjantai 22. maaliskuuta 2019

Vihaisen äidin mietteitä, osa 4: Vaalit lähestyvät

Eduskuntavaalit 2019 ja monta hienoa kampanjaa ehdokkailla käynnissä. Ehdokkaat ovat antaneet sisäilmalupauksen ja ovat mukana Anna ääni lapselle -kampanjassa. Kovasti myös kampanjoidaan #koulutusratkaisee hengessä.

Mutta vaalitenteissä en kuule puhetta koulujen sisäilmaongelmista ja niiden vaikutuksesta opetukseen. Jos sisäilmasta puhutaan niin puhutaan rakennuksista, ei ihmisistä, lapsista, meidän tulevaisuudesta.

Kysynkin nyt kaikilta puolueilta ja ehdokkailta, tiedättekö että kun koulussa ilmenee sisäilmaongelma ja lapsi ei oireiltaan pysty käymään koulussa, niin ei ole olemassa mitään valtakunnallista ohjeistusta miten lapsen ja nuoren opetus järjestetään. Opetusjärjestelyt ovat täysin kunta- ja koulukohtaisia, jopa perhekohtaisia, riippuen miten aktiivisia oppilaan vanhemmat jaksavat lapsen sairastelun ja arjen keskellä olla.

Terve koulua käyvä yläasteikäinen nuori saa opetusta n.30h/vko mutta koulun sisäilmasta sairastunut lapsi saa erityisen tuen järjestelyin 0-10h/vko kunnasta ja koulusta riippuen. Näitä lapsia on satoja, ellei tuhansia. Jo pelkkä koulun huono sisäilma tutkitusti heikentää oppimistuloksia, saati jos koulun jälkeen lapsi oksentaa, hänen särkee päätä tai on kuumeessa ja nukkuu huonovointisena illan niin miten hän pystyy tekemään läksyt ja oppimaan sairaana?

Saavatko nämä lapset riittävät opit ja valmiudet tulevaisuutta ja jatko-opintoja ajatellen?

Hyvät puolueet ja eduskuntavaaliehdokkaat, olisiko aika tarttua asiaan? Annamari Karhu, vihainen
äiti

1 kommentti:

  1. Niin totta! Ja kun äiti haluaa lapsensa pois koulusta sisäilman laadun takia, aletaan heti pelotella sosiaalityöntekijällä ja jopa lapsen huostaanotolla.
    Ainakin minä ehdokkaana paneudun sekä sisäilmaongelmaisten rakennusten hoitoon kuin myös sisäilmasairaisiin ihmisiin - itsekin olen tällainen. Sisäilmasairauden lisäksi minulle on kehittynyt jo kemikaaliyliherkkyys sekä laktoosiyliherkkyys. Lisäherkistymisiä odotellessa...
    Ehdokkaana Seitsemän tähden liike rp:n listalla Hämeessä, numerolla 125. ;)

    VastaaPoista