torstai 11. toukokuuta 2017

Meidän tarina: Ysiluokan kevät

Näin toukokuulla mietin yläkoululaisen kulunutta vuotta ja koko yläasteaikaa. Seiskaluokalla alkanutta sairastelukierrettä, kuumetta, flunssaa, väsymystä, vetämättömyyttä. Vitamiinien puutetta lisäravinteista huolimatta. Kalpeutta ja apeutta. Lomia, joiden aikana oireet ovat olleet poissa tai paljon vähäisemmät.

Kulunutta seitsemää kuukautta, joiden aikana korvat ovat särkeneet koko ajan. Välillä kipu lieventynyt, roihahtaakseen taas koulussa pahemmaksi. Nenäsuihkeita, särkylääkkeitä, koululääkärin suosittelemia allergialääkkeitä vaikka ei ole mitään todettuja allergioita. Jotta sisäilmasta aiheutuvat oireet lievittyisivät. Lääkärikäyntejä, oireita joihin ei löydy helpotusta eikä ratkaisua. Korvalääkärin toteamusta; todennäköisesti särky hellittää vasta kun koulu loppuu.

Loputonta pitkitystaistelua koulun kanssa koulun sisäilmasta, tehdyistä tutkimuksista, raporttien saamisesta,yhteyden saamisesta sisäilmatyöryhmään, sen viestin viemistä eteenpäin että ilmanvaihtoa ei saisi pitää suljettuna. Tietoa, jota ei saa, ei anneta ja joka ei kulje. Samaan aikaan nuoret oireilevat, altistuvat ja sairastelevat. Kumpi on tärkeämpää, koulun maine vai tilojen käyttäjien terveys?

Miksi asiat etenevät niin äärettömän hitaasti, kun mekin olemme tuoneet asioita esille jo 7- luokasta asti? Miten monen pitää menettää terveytensä, ennen kuin asiat otetaan tosissaan, ja peittely, vähättely ja pitkittäminen loppuu?

Tässä tapauksessa ei yhtään lohduta se, että koulua on jäljellä enää muutama viikko. Ei, koska syksyllä toinen aloittaa samassa koulussa yläasteen. Miten kauan tällä kertaa menee, ennen kuin oireilu alkaa, meneekö koulun tutkimiseen, ihmettelyyn ja kummasteluun hänenkin yläasteaikansa?

Milloin, ja miten tämä nuorten altistaminen ja terveyden vaarantaminen päättyy?

Kuuleeko Suomi, välittääkö kukaan?


"Murheellinen äiti"



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti